De 7 Deugden – het verhaal anno 2018

DEUGDEN

Deugden zijn eigenschappen die je nodig om hebt relaties te onderhouden. Dat kan gaan om relaties met je vrienden, met je familie, maar ook met je collega’s.

Het is bij Brouwerij De 7 Deugden belangrijk om aandacht te besteden aan de onderlinge relaties, juist omdat er kwetsbare mensen werken die een veilige werkomgeving nodig hebben.

In de katholieke traditie zijn 7 deugden beschreven. Als je deze deugden – zo goed en zo kwaad als dat gaat – in praktijk brengt, zul je beter in staat zijn om je relaties goed te houden.

Wijsheid (1) + Rechtschapenheid (2)

Heb aandacht voor wat een ieder nodig heeft. Geef iedereen waar hij of zij recht op heeft. Maar ook: gun het mensen om tot hun recht te komen – ieder op zijn eigen manier.

Matigheid (3)

Tel eerst tot 10 voordat je reageert. Korte lontjes maken meer kapot dan je lief is. Maar het gaat ook om zelfbeheersing in bredere zin: wees je bewust van je gedrag en de mogelijke gevolgen daarvan. Voor jezelf en voor je omgeving.

Moed (4)

Neem verantwoordelijkheid, stel je kwetsbaar op: mensen zullen je als betrouwbaar ervaren en graag met je samenwerken.

Vertrouwen (5)

Zonder vertrouwen in elkaar kun je niet samenwerken. Zonder vertrouwen ga je als werkgever alles controleren en iedereen op de vingers kijken. Daar word de werkgever én de medewerker alleen maar gek van. Op basis van (zelf)vertrouwen kunnen mensen telkens een stapje verder gaan, een nieuwe wereld ontdekken, leren en groeien.

Hoop (6)

Kijk naar de zonzijde van het leven, vertrouw op de toekomst. Zonder hoop op een betere toekomst hebben immers je inspanningen van vandaag weinig zin.

Liefde (7)

Wees betrokken op de ander, heb aandacht voor de mensen om je heen. En vergeet daarbij jezelf ook niet.